söndag 25 oktober 2009

Recept: Glögg-glass



I fredag skulle våra kompisar Micke och Malin komma till oss och äta.
Eftersom att jag var ledig passade jag på att prova ett recept som jag var nyfiken på.
Vår lokala ica-affär hade inte fått någon glögg än, men som tur var så hade dom kvar från förra året (som inte hade gått ut).

En rolig efterätt i jultider. Våra gäster uppskattade den!

Receptet är taget ur Vinterns söta (Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman - Bokförlaget Forum) Köp boken här

GLÖGG-GLASS

4-6 portioner

5 dl glögg (starkvinsglögg eller alkoholfri)
1 vaniljstång
3 äggulor
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde
4-6 kanelstänger
3 dl skållad och skalad mandel

Häll glöggen i en kastrull och lägg i vaniljstången, snittad på längden. Låt småkoka i 10 minuter. Vispa under tiden äggulor och socker ljust och poröst.
Plocka bort vaniljstången ur glöggen och vispa ner äggblandningen- Sjud på svag värme under kraftig vispning till en kräm. Ta av katrullen från värmen och låt svalna. Blanda i grädden.
Häll upp krämen i portionsformar eller plastglas. Ställ in i frysen. När krämen har stelnat något så trycker du försiktigt ner en kanelstång o varme form. Låt stelna helt. Beräkna frystiden till ca 3 timmar.

Sätt ugnen på175 grader och rosta mandeln tills den är gyllenbrun. Eller rosta i en torr het stekpanna. Finhacka sedan mandeln. Sila bort "pulvret". Låt svalna.

Ta ut formarna ur frysen ca 10 minuter före servering. Doppa snabbt men försiktigt formarna i hett vatten. Dra sedan ut glassen. Rulla glassklubborna i den hackade mandeln och servera direkt.

Mina kommentarer: Jag hällde upp vatten i en bunke och doppade plastglasen där. Sen tröck jag ner en bordskniv i kanten på glaset, på två ställen. Då gick det lätt att lirka ur glassen.

Inga kommentarer: